堂堂一家高檔意大利餐廳,竟然也看到情侶之間互相餵食的場面,wtf。
「BB,」女的用了一把極度低能的聲線,「我呢個 beef tartare 好食呀,你試唔試吓?」
「好呀,」男的說,準備用自己的叉子試一口。
「唔準,」女的大聲喝了一下。
點呀,又叫人試又話唔準,係咪上身呀。
「等我餵你,」女的又突然變回那把低能聲。
屌,C9S。
「你諗緊嘢?」坐在我對面的女生把我從沉思中拉出來。
「哦,冇嘢。」如果坐在對面的她要餵我,肯肯定我會即刻叫埋單。
絕對唔係佢有問題。
你看她,頭髮吹得一絲不苟 (隱約傳來的噴髮膠香味讓我懷疑佢甚至專登去咗 salon 整頭),加上身穿一襲 Alexander McQueen 連身裙 (雖然係上一季但我認得前面個大蝴蝶),還要最重要是,她比我細一個圈——唔係條腰,係年紀。
但當你要體現的是最老土那三個字——談戀愛,那麼,事情就決不是攞個 check list 出嚟剔剔剔咁簡單。要樣有樣又如何,不是你杯雪糕就不是你杯雪糕。
一杯你的雪糕,或者一個你會跟她談戀愛的人,是怎樣的?
好簡單。
就好似坐喺我隔離嗰對情侶咁:一個明明,一個偏偏。
明明。
是對方懂得做的事。
你卻偏偏。
要為對方做。
明明你識自己食飯,我就偏偏要餵你食。
明明你識自己綁鞋帶,我就偏偏要跪低同你綁。
仲有,and this is my favorite。
明明你識自己繑頭髮去耳仔後面,我就偏偏,要珍而重之咁,幫你繑。
然後,就在這時候,侍應端上了一碟紅蝦意粉。
把蝦頭的膏壓出來,叉子在碟上轉了三個圈,一啖,oh my god,終於開竅了。
第二天,我專程去都嗲利街找我的雪糕。
「咁啱嘅?」我交戲。
「你點知我喺度?」她驚訝。
「靠運氣,」我邊行邊說,她走得很快。
「Save you luck for something else that matters,」她晦氣。
「There is nothing else that matters,」我誠懇。
「你想點?」
「問你攞啲嘢,攞完就走。」
她竟然停低。
「講,」佢冇尾音,「攞乜。」
「一個機會囉,」我有尾音。
「For?」她。
「我想畀啲嘢你。」
「What is it?你而家畀得唔得?」
「唔得,要上我屋企先畀到你。」
「你估我信唔信?」她冷笑。
「我估你唔信,」我真心,「but I am serious。」
我們站在新世界大廈前面,她盯著我,我沒有迴避。
「OK,信埋你今次。」
我說了句「多謝」,然後忍不住笑出來;聰明絕頂又如何,就算是愛因斯坦也永遠「敵不過」一樣東西,就是人類與生俱內的好奇心。
那一晚。
門鈴響起。
一開門,站在那裏的她。
沒有吹得一絲不苟的頭髮,只是一條隨意束起的馬尾。
沒有 Alexander McQueen 的晚裝裙,只是一件普通到不得了的粉藍色恤衫。
沒有細一個圈的年紀,只是一杯冷冰冰卻熱辣辣的中女雪糕。
「畀得未?」她站在門口問。
「你唔入嚟,我點畀你?」
「你想搞咩呀?」
「你放心,今晚真係唔搞嘢。」
好奇心驅使下,半信半疑的她脫下鞋子,緩緩走進來,然後被亂到不堪的廚房嚇了一跳。
「你煮嘢食?」
「係。」
「紅蝦意粉?」
「係。」
七年前,她弄了一道紅蝦意粉,我吃完之後,說 Da Domenico 都可以收檔。
當時我問她有什麼秘訣,她說反正我也不會認真記起來,不說也罷。「教我啦,我真係會記住,好快整番一次畀你食。」
想不到,快極都要七年。
記住要用 brandy 爆香啲蝦頭,好多人用普通嘅酒,香味差好遠;意粉一定要用 Voiello,其他牌子冇嗰種煙韌;落鑊嗰陣,要連埋蝦頭一齊煮啲意粉,就算已經唧晒啲蝦膏出嚟都要擺埋蝦頭落去。
「我有冇講錯?」
有時好難了解女人,佢聽到你覆述一次佢以前講過嘅嘢,竟然可以無啦啦眼濕濕。
「記到冇用嘅,」她清一清嗓子,「食過先知。」
「我真係不斷苦練㗎,你入去洗手先啦。」
就在她離開視線範圍之後,我極速地來了一招偷龍轉鳳。
隆而重之的坐了下來,珍而重之的吃了一口。
咀嚼半晌,眉毛輕揚。
「喺邊度買番嚟?」
「你......你話啲紅蝦......定......定係啲意粉?」
「我話呢碟嘢,係邊度叫嘅外賣。」
「吓?你講嘢咁難明嘅。」
「你唔講我而家走。」
「Giacomo…...」我的叉子在面前這碟意粉不斷打圈。
「你嗰碟先係你煮?」
面對著愛因斯坦的腦袋,我除了微微點頭,也不知道該如何反應。
她緩緩地站起來,走過來我的旁邊,拿走我的叉子,在碟上轉了兩個半圈,然後把意粉放進口中。
「我真係有苦練過,不過你知你啦,咁高要求,所以我咪......」
還未說完,便被那雙輕軟的嘴唇......制服了......原來紅蝦油加熱情果味潤唇膏的味度是這樣的。
「好食,」她說。
「你話意粉定係我個嘴?」
「意粉。」
一個你會跟她談戀愛的人,是怎樣的?
就是有些事,她明明懂得做,你偏偏要幫她做。
然後,你明明做得不好,她偏偏覺得你是最好。
「你頭先喺門口講嘅嘢...... are you serious?」她看著我問。
「我講過乜嘢?」真的想不起來。
「你話,今晚真係唔會......」
「哦!」
梗係 serious 啦,seriously joking。
同時也有1部Youtube影片,追蹤數超過60萬的網紅飲食男女,也在其Youtube影片中提到,寶藏埋深山,高手隱於市。 在火井——西環屈地街的冷巷中,一個五呎不到的身影,日夕晨昏在老店翁記摩娑,煉出一匙葱油、辣椒醬勾魂奪魄,自製牛丸、秘醬牛腩、細細處理過的大腸粉腸……招喚着半世紀散落到港九新界的西環舊街坊,各有定時回來膜拜。這靈巧身影就是年將古稀的事頭婆,一對手一顆心早經鹹苦千錘百煉,何事...
有啖好食年紀 在 Lanki Food Explorer Facebook 的精選貼文
「唯有講請珍惜我…這般的我,人間都不太多。」
細細個就好討厭同屋企人飲茶,一黎環境又嘈
二黎覺得好哂時間,心諗不如去茶記嗌個碟頭
飯拿拿聲食完好過啦。到年紀漸漸變老,
先明白聚埋一齊既目的就係單純為見個面
問候一下。係銅鑼灣新開呢間型格中菜館
「探 花」有別於一般傳統點心,佢地加入
西式元素砌成百變既造型,今次等我
黎探花問路啦!👇
-
📌SIDE · DISHES -
▪ Chinese · Celtuce Salad - $68
▪ Deep-Fried · Carabinero Toast - $78/2pcs
▫ 頭盤黎講當然以輕食為主,第一個「蔥 香
萵 筍 絲」每條切絲夠幼細,而且炒得夠哂
入味,帶少少辣勁,幾岩咁熱既天氣;
另一款「紅 蝦 多 士」面頭用左西班牙紅蝦
做主魚,蝦肉食落新鮮香脆,而旁邊既
醬汁亦用埋紅蝦頭調配既醬汁,份外濃香惹味。
-
📌DIM · SUM -
▪ Truffle & Porcini wrapped · Bean Curd - $44/2pcs
▪ Shrimp Dumpling in Spinach Tofu Broth ·
Crab Meat - $98/3pcs
▫ 輪到點心環節,試左個「松露片·牛肝菌
腐皮卷」,腐皮非常透薄,輕輕包住裡面既
松酪同埋牛肝菌,兩者香味各有特色,一啖過
口感十足;而「碧綠蟹肉羹·金魚餃」造型
真係做到金魚咁,相當精緻,咬落裡面蝦肉
鮮甜爽彈;而底層個蟹肉羹完美突出
整個層次,絕對要試!
-
▪ Golden Pan Fried Dumplings · Kimchi Filling
- $58/3pcs
▫ 就連韓式都可以fusion一下,呢個「泡菜金網·
煎鍋貼」裡面加左泡菜成份,初頭食落有淡淡
辣香;而最大亮點係外皮的確夠脆口,
同時又唔會好油膩,幾好食。
-
📌M A I N -
▪ Fried Rice Sergestes Shrimp in Pineapple - $138
▪ Stir Fried Seafood · House-made XO Sauce - $198
▫ 主食方面亦有睇頭,前者「鳳梨·櫻花蝦炒飯」
用左新鮮紅菜頭汁拎左佢既顏色,再加上大量
櫻花蝦、菠蘿肉,成個感覺健康又好食,唔錯。
而「探花XO醬·小炒王」一上枱已經感受到
強勁既鑊氣,當中每啖食到腰果、蝦仁、
三色椒、蝦乾,整體層次豐富,送埋個
炒飯的確一絕!
-
📎 探 花 · Threesome
📍銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下4-6號舖
有啖好食年紀 在 Lanki Food Explorer Facebook 的最讚貼文
「For香港観眾…比埋条命你好無?」
從來都話香港觀眾質素低,永遠都鍾意
踩左先,佢地唔會理你背後付出幾多時間、
心血、準備,而Haters正正靠呢樣寄生。
而近日係電視上出現返…有史以黎失去既
真性情、熱血、超展開既精神,為一班
就連無睇電視既haters都收哂皮。其實
佢地想帶既訊息都係想比一班仍然堅持
緊既人,好似呢間西環小店「The Ground
Kitchen」繼續做自己想做的事,為自己既
食客、為自己既朋友維持一股愛既力量。👇
-
📌Homemade · Beef Wellington Set -
$888/Head · (Minimun order for two)
♦️Daily · Appetizer -
▪ Diamond Clams · Creamy Saffron Sauce -
▪ 24-Month Aged Parma Ham · Mozzarella
Cheese · Melon -
▫ 第三訪一定要震撼一下味覺,呢到鎮店
之寶就係「威靈頓·牛柳套餐」,呢個價錢
每位$888包左一個自選頭盤、一個餐湯、
一份主菜同埋一份甜品,價錢黎講絕對係
性價比之高,但至少要兩位起先可以點喔。
頭盤方面我揀左「蕃紅花忌廉·煮鑽石蜆」,
每隻鑽石蜆肥大肉厚,裡面乾淨無沙,
口感相當creamy,加埋底部既蕃紅花忌廉,
份外惹味;而「巴馬火腿24個月·水牛芝士·
蜜瓜」每一啖parma ham入口鹹香到位,
再一啖蜜瓜夾雜清甜之間,令味蕾稍有減膩
作用,再黎一啖水牛芝士層次非常豐富。
♦️S o u p -
▪ French · Onion Soup -
▪ Creamy · Cauliflower Soup -
▫ 餐湯方面同朋友分別試左「法式牛骨·洋蔥湯」
同埋「椰菜花·忌廉湯」。前者湯底用上牛骨
熬製,面頭灑上parsley,濃香得黎唔會太膩,
唔錯;後者用左新鮮椰菜花打成,質感香滑
加上明顯松露香,令人欲罷不能!
-
📌M a i n -
▪ Homemade · Beef Wellington -
▫ 輪到重頭戲既「威靈頓·牛柳」,要先大讚
大廚功架十足,外層既酥皮熟度拿捏得岩岩
好,厚薄適中得黎唔會太淋,保持到香脆感,
抵讚;而主角風乾過既美國黑安格斯牛柳
肉質軟腍爽彈,就算上左年紀既老人家都非常
易咬;兩樣食材配合得天衣無縫,絕對唔會失望。
-
📌D e s s e r t -
▪ T i r a m i s u -
▫ 甜品方面我揀左個餐廳新推出既「提 拉
米 蘇」,味道上係屬於傳統經典意式風味;
酒味相對比較濃烈,同時口感creamy
甜而不膩,幾好食。
-
📎 The Ground Kitchen
📍西 環 西 營 盤 水 街 47 號 地 舖
有啖好食年紀 在 飲食男女 Youtube 的最讚貼文
寶藏埋深山,高手隱於市。
在火井——西環屈地街的冷巷中,一個五呎不到的身影,日夕晨昏在老店翁記摩娑,煉出一匙葱油、辣椒醬勾魂奪魄,自製牛丸、秘醬牛腩、細細處理過的大腸粉腸……招喚着半世紀散落到港九新界的西環舊街坊,各有定時回來膜拜。這靈巧身影就是年將古稀的事頭婆,一對手一顆心早經鹹苦千錘百煉,何事用情,何時拋卻,今天自己揀,就算吃苦,也笑。
邂逅翁記,在六月炎夏,摸到火井的小麵廠買麵,轉身才發現正對面五級樓梯上的它:店面闊落高樓底,但跟街外無阻無隔,裏面零冷氣,吊扇掛牆扇在呼呼賣力,幾枱客人正埋首吃湯麵;怎麼都不怕熱?未及回神,一個輕微駝背的婆婆「嗖」聲放低碗筷,殷勤笑迎:「上來坐,想吃甚麼呢?」
一碗牛丸麵端上來,焦黃點點的葱油先香奪魂;再啖細細粒牛丸,爽口肉味濃;那白白的湯底像久違的阿嫲手勢,不禁細問因由。婆婆自豪地說:「我用豬筒骨煲五六句鐘,好似牛奶一樣白,還有牛腩牛丸豬粉腸的甜味在裏邊。」筒骨煲湯很油呢?「用豬筒骨才香,但工夫多,我自己撇油囉!」
翁記在火井半世紀,婆婆翁太是這家潮州麵店的主人。食物十指數完:牛丸牛腩、大腸粉腸都是自家製作處理,豬皮蘿蔔豬紅再加工,魚蛋魚餃墨丸指定某家來貨。從前有過自家製豬肉丸、自家鹼水洗白的牛柏葉、自家撞的豬紅,甚至炒螺炒蜆。「年紀大,做不到多少了。」翁太68歲了,笑言黑髮是染的,長者卡也領了幾年,現在只選幾樣親手做,「好東西不用多,幾樣已經夠,但幾樣都要專注做,真是要畀心機做。」
重重嚴把關
翁太做牛丸必用新鮮牛肉,指定水?和胸板肉,每朝跟時間競賽:「牛肉有一道氣的,新鮮得來還要那道氣不死,做起來的牛丸才不同。」供應商送貨過來她也嫌太遲,凌晨兒子幫她取牛肉。「我們幾十年見貨付現金,牛肉唔靚唔要;加價無意見,最緊要貨靚。」清晨五點鐘她起床梳洗後,即刻動手,「兒子不做這行,有自己的工作。牛肉來到,我甚麼都要放低先做牛丸,等到牛丸出了才心定一些。」
做牛丸,曾經用木棍手打,「七個字(35分鐘)才打三斤半,真係搵唔到食。」30年前已改用機器做,調味、校水溫仍在人做:「如果水太熱牛丸很快淖熟,就不夠爽。」有客查問有沒黑椒牛丸,她不屑做,「因為我的新鮮牛肉毋須用到黑椒,不需要添加任何香料味,用最簡單的醃料食出最新鮮的牛肉味。」
她的牛腩也用新鮮貨,清油去膏最執着,理好的牛腩只剩五六成。醬汁自己炒,味道只此一家;花椒八角她不用,除了南乳,靈魂在「特別靚的印度香料」。炆出一鍋郁香,連筋帶肉的滑中腩、軟腍的牛筋、鬆軟的牛面珠,還有罕見的牛膝軟骨和牛心蒂(牛爽)混合隨上,吃着甚麼看彩數。
小不點 大宇宙
銷魂的葱油,倒是永不落空。粉麵添一匙葱油,滾湯一沖下去,香氣四溢。翁太一星期炸葱一次,只挑香甜京葱,六斤削幼細切,得花上一個半小時;因為京葱滑刀又催淚,女工也不肯做,只有翁太習以為常。然後,炸兩個小時至脆卜卜,其間要不停攪動防黐底。「曾經有一次我做事忘了,整煲黑了,好慘呀!錢是一件事,我花了很多精神下去。」像一個小孩手中的雪糕掉了在地上,翁太說來仍然頓足。
「如果無葱油,我好似沒了一隻手。」她賣潮州風味粉麵,最不忿被人喚作車仔麵。「車仔麵的豬皮蘿蔔是我加插的,但車仔麵哪有靚湯!我們有冬菜呀葱油呀,本來也落芹菜,但現在芹菜好難買,買回來第二日就黃了,不知上面(大陸)做了甚麼手腳,乾脆不用。」伴麵或配豬紅的辣椒醬,也是她獨門秘製,微辣香濃,卻是非賣品,粉絲來到店中可以大匙大匙的享用。
翁太站着只是人家坐着的高度,但幹練直如三頭六臂。「好多事,我都自己做,因為我要求太高。」菜,她親自去買去挑;白菜仔、通菜等也得親力洗:「有時菜好多沙,先浸半句鐘,浸完後又要慢慢捽。自己洗,乾淨些。」就連廁所,亦是收工後自己㨘,「做飲食要乾淨,難請人就自己慢慢做囉!」
熱火朝天 影一雙
高人修煉,總在凡夫攀不上的山巔;翁太做牛丸、炒醬炆牛腩也另闢秘密廚房,謝絕參觀。原來半世紀前,翁記炮製食物也不在賣食的地方。60年代火井是私家地,非常熱鬧,「朝早街市,晏晝食肆,有打冷賣潮州餸有糖水好多嘢賣。」翁太潘惠玲記得是1968年,一個後生仔用擔挑擔住兩個炭爐來火井賣潮州麵,「爐上各有一個煲,一個煲湯一個淥麵,連湯連麵一共130斤,那時他瘦瘦的但好好力。」他,是翁欽藩,單身寡仔,在附近租了個小廚房,煮好就擔來賣。「他一個人,下面煮,上面瞓,好坎坷!」70年代初,二十出頭的順德妹嫁給這個潮州小子,「緣份啩!好難講,他光棍一條,不就跟他捱囉!」翁太直呼「我怕醜,你唔好問」一臉少女的忸怩。
婚後,小兩口子無再擔炭爐,改租現鋪的廚房,固定在現鋪對出擺街檔。70年代中買了現鋪,但只留用廚房,把鋪租給人幫補供鋪,翁記仍是個街檔。「那時簡簡單單賣牛丸魚餃魚蛋粉麵,賣賣賣,摺枱一直擺到街尾。附近太平戲院一散場,好墟冚!晚上11點仍要去麵廠補貨。」及至80年代初,政府收回私家街禁止擺賣,他們才入鋪經營。「初初搬上鋪沒甚麼生意,好鬼慘!我在街賣着好地地,上幾級樓梯,人家以為不是(我),但也無辦法,唯有像『企街』一樣站在門口,因為人家是認人的。」
那時供鋪供樓供子女好辛苦,兩口子一個廚房,一個樓面。有時忙起來,一日做十八九句鐘,鋪張紙皮在地上就倒頭大睡。「我和老公在廚房出入好容易衝撞,有時做得忟憎我就話:我前世欠了你,第二世見到你都運路行——講笑啫!」回憶,爭執也是甜。只是,老公的身影近十年在翁記消失了。有時熟客問起,翁太只道:「不開心的不說它了。」原來老公身體有事早已退休,「他沒要我守住這間鋪,還叫我不要做。但我不鍾意打麻雀,對住四堵牆有甚麼好?」
開心至上
子女都勸她不要做,但翁太覺得「自己愈做愈精神,我又不妨做吓,見吓街坊,有些搬了很遠都回來食,這點令我好有滿足感。」九月爭秋奪暑之際,翁記已經有了冷氣。從前舊樓電力一般,裝冷氣要改電要申請改圖則,「我一直不想拔條頭髮動全身,所以一年過一年。近來天氣特別熱,所以休息了幾日換過所有電線。」翁太不時勸客人坐入一點涼冷氣,怎知他們都說慣了,不介意吃得身水身汗,甚至以此為風味。
「不理它有沒冷氣,好食就過來食。」40多年熟客蕭先生說。他指指價錢牌,「仍然是20蚊一碗,去哪都吃不到。」翁太最近加價一元,笑謂是幾十年「最大膽」的一次,但相比上環、佐敦價,依舊便宜近倍。「求其賺少少,夠付人工就算數,鋪是自己物業,做了這麼多年當益街坊啦!主要是我做得開心。」翁太說。
蕭先生跟她提起擺街檔年代來買麵,一元二角。在結帳的熟客即搭訕:「我記得細細個攞一個兜來幫我老竇買麵,一蚊咋!」兩男搬走十多廿年仍不時回來,你一言我一語鬥資歷鬥長情。翁太掩臉大笑:「最開心聽到這些:我幾耐呀你又幾耐呀。星期六日最多搬走了的街坊回來食,說『我來探你啦!』好開心。」
當年營役為生計,今天忙碌是興趣,翁太又煮又洗無時停,坦言肉體是辛苦的,不過感恩仍有精神魄力做得到,「我見步行步,做到幾時就幾時,做不到就光榮結業退休,搞掂!」
撰文:韓潔瑤
攝影:周義安
===================================
立即Subscribe我哋YouTube頻道:http://bit.ly/2Mc1aZA (飲食男女)
新店食評,名家食譜,一App睇晒!
立即免費下載飲食男女App: http://onelink.to/etwapp
《飲食男女》Facebook:http://www.facebook.com/eatandtravel
飲食男女網站:http://etw.hk
Follow我哋Instagram,睇更多靚片靚相:http://bit.ly/2J4wWlC (@eat_travel_weekly)